Televizija Vijesti - 13.5.2021. godine - Sudski vještaci u crnogorskom pravosudnom sistemu

Radio Crne Gore - 11.5.2021. godine - Sudsko vještačenje i uloga sudskih vještaka

Interaktivno predavanje na temu Etika sudskog vještaka. - 8.5.2021. godine - Medicinski fakultet u Podgorici

U organizaciji Udruženja Sudskih vještaka, Odbor za Etička pitanja je dana 08.05.2021. godine na Medicinskom fakultetu u Podgorici sproveo interaktivno predavanje na temu Etika sudskog vještaka.
Predavanje u trajanju od sat i po vremena obuhvatilo je načela po kojima bi sudski vještak morao postupati da bi se njegovo ponašanje i postupanje smatralo etičnim.
Članovi Udruženja, a aktivni učesnici predavanja, njih 28. diskutovali su o osobinama ličnosti, odnosno vrlinama koje bi smo voljeli da krase one koji nose zvanje sudskog vještaka, kao i o pravilima bontona koje bi bilo veoma preporučljivo poštovati i van sudnice, odnosno u svakodnevnom životu. Učesnici predavanja su saglasni, što je bila i jedna od zaključnih smjernica o postupanju, da je Etika u postupanju veoma povezana sa finansijskom kompenzacijom za učinjeni posao vještačenja. Ukoliko sudski vještak, stručnjak najbolji od svih odličnih, nije i u finansijskom smislu vrednovan bolje od odličnog ili bar od običnog, onda se ne može ni očekivati da će i u etičnom smislu prednjačiti ili se isticati više od običnog ili prosječnog. Novac, iako tercijalni motiv po snazi pokretanja radne i lične angažovanosti u društvu u kakvom živimo nameće se kao uslov i nužnost osiguravanja kvaliteta. Uprkos slaboj plaćenosti za učinak i doprinos koji svojom stručnom ekspertizom daju gradjanima koji se nadju u problemu, učesnici predavanja su se složili da se Etički standardi moraju poštovati i da svaki sudski vještak ličnim primjerom treba isticati važnost postupanja po najvišim etičnim standardima, a da će adekvatna finansijska kompenzacija doći istrajnošću na visokokvalitenom i stručnom ekspertizom koju daju sudski vještaci.
Predavač je bila Radmila Stupar Đurišić, Predsjednica Odbora za etička pitanja Udruženja sudskih vještaka.
Predavanje Etički kodeks sudskog vještaka je dio kontinuirane obuke sudskih vještaka Crne Gore i namijenjeno je vještacima koji imaju iskustva u radu na poslovima sudskog vještačenja. Ono je izvedeno i nastavlja se na predavanje namijenjeno kandidatima koji apliciraju za dobijanje zvanja sudski vještak i polažu ispred komisije Ministarstva Pravde test opšteg i stručnog znanja.
Informacije o ponudi predavanja možete dobiti upitom na e-mail: edukacija@usvcg.me

Radio televizija Crne Gore - 8.5.2021. godine - Etika sudskog vještaka

Svečana večera

hotel "Splendid" 21.10.2017.godine u Bečićima

II dan drugog Kongresa sudskih vještaka

hotel "Splendid" 21.10.2017.godine u Bečićima

I dan drugog Kongresa sudskih vještaka

hotel "Splendid" 20.10.2017.godine u Bečićima

ULOGA I ZNAČAJ SUDSKIH VJEŠTAKA U AMBIJENTU NOVOG ZAKONA O SUDSKIM VJEŠTACIMA

hotel "Hilton" 29.05.2017.godine u Podgorici

POLAGANJE ZAKLETVE