Novosti

 •  


  Nova adresa kancelarije Udruženja sudskih vještaka Crne Gore je u Zagoriču - nove zgrade Zetagradnje, C1 - Ulica Marka Đukanovića broj 7, prostor 7 (prizemlje, uz napomenu da su vrata od ulaza u zgradu na nivou -1) interfon broj 7 - liftom idete na 0 - prizemlje

  Takođe, napominjemo da je radno vrijeme kancelarije svakim danom osim nedeljom od 9 do 19 časova.

  U nastavku je link lokacije na Google Maps: https://goo.gl/maps/mnc56qgaor8bgpLGA.

 •  


 •  


 •  


  Zadovoljstvo nam je da vas informišemo da je iz štampe izašao časopis Udruženja sudskih vještaka - Expertus Forensis, broj 26.

  Časopis sadrži jedanaest stručnih tekstova iz raznih oblasti vještačenja, koje su sačinili iskusni stručnjaci iz Crne Gore i inostranstva.

  Zbog ograničenog broja primjeraka, časopis će moći da dobiju, bez nadoknade, članovi Udruženja, koji za to iskažu interesovanje, i to prema prvenstvu javljanja Udruženju.

 •  

   Sudsko vještačenje i uloga sudskih vještaka od izuzetne važnosti i nerijetko presudna u donošenju sudskih odluka u Crnoj Gori.

   

  Udruženje sudskih vještaka Crne Gore i Notarska komora Crne Gore su se na današnjem radnom sastanku saglasili da je sudsko vještačenje i uloga sudskih vještaka od izuzetne važnosti i nerijetko presudna u donošenju sudskih odluka u Crnoj Gori.

   

  Kako su tokom sastanka zaključili predsjednik notarske komore Branislav Vukićević i predsjednik Udruženja sudskih vještaka dr Nebojša Kavarić jačanje svih pravosudnih profesija je od izuzetnog značaja za efikasnost i kvalitet rada čitavog pravosudnog sistema. Obije organizacije su saglasne da zajedničkim djelovanjem i međusobnom podrškom dalje intenzivno rade na unapređenju ambijenta u kojem će doći do povećanja odgovornosti, profesionalnosti i etičnosti u postupanju svih učesnika iz pravosudnih profesija a prvenstveno sudskih vještaka, notara i drugih. Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Udruženja sudskih vještaka Marko Lakić i Sonja Smolović.

   

  Dogovoreni su dalji pravci i ciljevi međusobne saradnje sa posebnim akcentom na platformu projekta Savjeta Evrope koji se u Crnoj Gori sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

   

  Sastanak je održan u prostorijama Notarske komore u Podgorici.

   


 •  

   Radni sastanak Udruženja sudskih vještaka i Komore javnih izvršitelja

   

  Predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, doc. dr Nebojša Kavarić sa potpredsjednicima, Markom Lakićem i Sonjom Smolović, boravio je u radnoj posjeti Komori javnih izvršitelja Crne Gore, u okviru koje se sastao sa predsjednikom Komore, javnim izvršiteljem Vidakom Latkovićem i sekretarkom Komore Marijom Kljajević.

   

  Radni sastanak je održan na obostranu inicijativu dviju partnerskih organizacija.

   

  Na sastanku je postignut sporazum o daljem unapređenju međusobnih odnosa i budućoj saradnji na unapredjenju ambijenta za rad kako vještaka i izvršitelja tako i planiranoj saradnji sa drugim profesijama i njihovim organizacijama u pravosudnom sistemu, sa posebnim akcentom na jačanju međusobne komunikacije i zajedničkog djelovanja na planu unapređenja stručnih znanja i vještina u obje oblasti, posebno u okviru projekta Savjeta Evrope a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

   


 • U skladu sa članom 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 33 i 37 Statuta Udruženja sudskih vještaka Crne Gore predsjednik Udruženja objavljuje poziv za nastavak
   

  IZBORNE SKUPŠTINE

  Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

  Nastavak Izborne skupštine će se održati online - preko aplikacije ZOOM,

  u subotu 16.01.2021. godine sa početkom u 10 časova.

   

  S  obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, nastavka Izborne skupštine  će se održati online uz sledeća pravila:

     1. Da bi pristupili Izbornoj skupštini, potrebno je da prijavite prisustvo najkasnije 24 časa prije početka održavanja Izborne skupštine (petak, 15. januar 2021. godine do 10 časova). Prijavu prisustva šaljete na e-mail info@usvcg.me sa vaše e-mail adrese koja se nalazi na spisku članova na sajtu Udruženja. U odgovoru na e-mail ćete dobiti parametre za pristup Izbornoj skupštini. S obzirom na to da je ovo nastavak Izborne skupštine, neće se dostavljati materijal za rad, kandidatura i plan i program rada već će se na početku nastavka Izborne Skupštine saopštiti imena članova Udruženja koje je Savjet Udruženja predložio za članove Nadzornog odbora, Odbora za etička pitanja i Odbor za edukaciju, nauku, međunarodnu saradnju i izdavačku djelatnost za naredni četvorogodišnji mandat. Kao što je bio slučaj i prilikom održavanja Izbornih skupština zakazanih za 12. i 27. decembar, dan pred održavanje Izborne Skupštine će se održati simulacija
  Izborne Skupštine, za sve one koji nisu ranije koristili ZOOM aplikaciju.

  2. S obzirom na to da je ovo nastavak Izborne skupštine (prva je održana dana 12. decembra 2020. godine i na istoj nije bilo potrebnog kvoruma, dok je druga održana 27. decembra), da bi Skupština imala kvorum potrebno je da na istoj prisustvuje 33% ukupnog broja članova Udruženja po spisku članova koji
  je ažuriran na dan održavanja Izborne Skupštine na sajtu Udruženja.

  3. Pravo prisustva, kandidovanja i pravo glasa ima sudski vještak koji se nalazi na spisku članova Udruženja sudskih vještaka, kao i na spisku sudskih vještaka na sajtu Ministarstva pravde. Ukoliko vještaka nema na jednom od ova dva spiska, ne može ostvarivati prava na Skupštini.

  Predsjednik USVCG

  Doc.dr Nebojša Kavarić

   

 • Izborna Skupština Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, izabrala je za predsjednika doc.dr Nebojšu Kavarića, sudskog vještaka medicinske struke.

  Za potpredsjednike su izabrani Marko Lakić, vještak informaciono-tehničke struke i Sonja Smolović, vještak ekonomske-finansijske struke.

  Na Izbornoj Skupštini imenovan je i Savjet Udruženja, koji se sastoji od predstavnika svih odbora struka.

  Mandatni period novog rukovodstva je na period od 2020. do 2024. godine.

  U skladu sa mjerama Ministarstva zdravlja Izborna Skupština je odrzana elektronskim putem.

 •    U skladu sa članom 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 33 i 37 Statuta
  Udruženja sudskih vještaka Crne Gore predsjednik Udruženja saziva
   

  IZBORNU SKUPŠTINU
   Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.

  Izborna skupština će se održati online - preko aplikacije ZOOM,
  u nedelju 27.12.2020. godine sa početkom u 10 časova.

   

  S  obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Izborna skupština  će se održati online uz sledeća pravila:

  1. 1. Da bi pristupili Izbornoj skupštini, potrebno je da prijavite prisustvo najkasnije 24 časa prije početka održavanja Izborne skupštine (subota, 26. decembar 2020. godine do 10 časova). Prijavu prisustva šaljete na e-mail info@usvcg.me sa vaše e-mail adrese koja se nalazi na spisku članova na sajtu Udruženja. U odgovoru na e-mail ćete dobiti parametre za pristup Izbornoj skupštini. S obzirom na to da je ovo Izborna skupština, neće se dostavljati materijal za rad, kandidatura i plan i program rada već će se na početku Izborne Skupštine kandidati za tijela Udruženja predstaviti i predstaviti svoj tim, plan i program za naredni četvorogodišnji mandat. Kao što je bio slučaj i prilikom održavanja Izborne skupštine zakazane za 12. decembar, dan pred održavanje Izborne Skupštine će se održati simulacija Izborne Skupštine, za sve one koji nisu ranije koristili ZOOM aplikaciju.
  2. 2. S obzirom na to da je ovo ponovljena Izborna skupština (prva je održana dana 12. decembra i na istoj nije bilo potrebnog kvoruma), da bi Skupština imala kvorum potrebno je da na istoj prisustvuje 33% ukupnog broja članova Udruženja po spisku članova koji će biti ažuriran na dan zaključenja prijava na sajtu Udruženja.
  3. 3. Pravo prisustva, kandidovanja i pravo glasa ima sudski vještak koji se nalazi na spisku članova Udruženja sudskih vještaka, kao i na spisku sudskih vještaka na sajtu Ministarstva pravde. Ukoliko vještaka nema na jednom od ova dva spiska, ne može ostvarivati prava na Skupštini.
  4. 4. Sudski vještaci koji planiraju da se kandiduju za predsjednika Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, treba da delegiraju jednog predstavnika koji će putem fizičkog prisustva pratiti tehnički dio održavanja Izborne skupštine, kako bi bili u toku sa svim detaljima rada i poštovanja Statuta Udruženja. Delegiranje predstavnika je potrebno izvršiti najkasnije do subote, 26.12.2020. godine do 10 časova na e-mail Udruženja info@usvcg.me

  Predsjednik USVCG

  Doc.dr Nebojša Kavarić

   

 • U skladu sa članom 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 33 i 37 Statuta
  Udruženja sudskih vještaka Crne Gore predsjednik Udruženja saziva
   

  IZBORNU SKUPŠTINU
   Udruženja sudskih vještaka Crne Gore

  Izborna skupština će se održati u subotu, 12.12.2020. godine
   sa početkom u 12 časova.

   

  S  obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Izborna skupština
   će se održati online uz sledeća pravila:

  1. 1. Da bi pristupili Izbornoj skupštini, potrebno je da prijavite
   prisustvo najkasnije 24 časa prije početka održavanja Izborne skupštine
   (petak, 11. decembar 2020. godine do podne).
   Prijavu prisustva šaljete na e-mail info@usvcg.me sa vaše e-mail adrese koja se nalazi na spisku članova na sajtu Udruženja. U odgovoru
   na e-mail ćete dobiti parametre za pristup Izbornoj skupštini.
   U odgovoru na e-mail ćete takođe dobiti i materijale za
    Izbornu skupštinu (spisak kandidata i plan i program rada za naredni četvorogodišnji mandat) kao i uputstvo za glasanje.
  2. 2. Da bi Skupština imala kvorum potrebno je da na istoj prisustvuje
    50% +1 član Udruženja po spisku članova koji će biti ažuriran na dan zaključenja prijava na sajtu Udruženja.
  3. 3. Pravo prisustva, kandidovanja i pravo glasa ima sudski vještak koji se nalazi na spisku članova Udruženja sudskih vještaka, kao i na spisku sudskih vještaka na sajtu Ministarstva pravde. Ukoliko vještaka nema na jednom od ova dva spiska, ne može ostvarivati prava na Skupštini.

    

    Predsjednik USVCG

  Doc. dr Nebojša Kavarić

 • Drage koleginice i kolege,


  Kao što znate, ove godine smo u obavezi da organizujemo Izbornu Skupštinu Udruženja sudskih vještaka.


  Trenutna epidemiološka situacija nam koplikuje organizaciju iste, tako da ćemo Skupštinu i glasanje najvjerovatnije sprovesti preko nekog od online servisa.
  Za sada je plan, da se Izborna Skupština održi 12. (subota) ili 13. (nedelja) decembra tekuće godine.


  Sada vam šaljemo ovu informaciju kako biste mogli planirati taj vikend na vrijeme.
  U narednim danima, a kada pronađemo adekvatan servis, ćemo vam poslati više detalja.


  Molimo sve koleginice i kolege koji hoće da uzmu učešća kako u organizaciji Skupštine, tako i u radu Udruženja sudskih vještaka u naredne četiri godine, da nam pišu na e-mail info@usvcg.me. Organizovaćemo i održati nekoliko online sastanaka na ovu temu, pa bi dobro bilo da što više nas uzme učešća, kako bismo zajedno došli do najboljeg rješenja.


  Napomena: Pravo glasa na Skupštini imaju članovi Udruženja sa spiska koji se nalazi na našem sajtu:
  http://www.usvcg.me/clanovi.html  Srdačan pozdrav,

  Nebojša Kavarić
  Predsjednik USVCG

   
 • Poštovane koleginice i kolege,


  Kreiran je Viber čat Udruženja sudskih vještaka Crne Gore. Na čatu će se slati isključivo informacije koje su bitne za sve vještake i neće biti moguće slanje drugih poruka. Samim tim, sa čata ćete povremeno dobijati poruke i biti informisani o svim novostima, a sa druge strane nećete dobijati previše poruka i biti spamovani.


  Ukoliko želite, čatu se možete pridružiti klikom na sledeći link: https://invite.viber.com/?g2=AQAJeBipriVMWEuUEuALOeiKuD6K4ePN1%2FfWXeLr6SEOyoREq1yQ0B5jobd6LMmz

 • Poštovane koleginice i kolege,


  Vlada Crne Gore je na sjednici od 12.9.2019. godine, donijela Strategiju reforme pravosuđa 2019-2022 sa Akcionim planom (za period 2019-2020). Navedenim akcionim planom utvrđuju se mjere, aktivnosti, indikatori rezultata i uticaja, rokovi, nadležni organi i izvori finansiranja potrebni za sprovođenje strateških smjernica definisanih Strategijom reforme pravosuđa 2019-2020.


  Kontrolu sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2020 vršiće Savjet koji čine
  ministar pravde - predsjednik Savjeta,
  i članovi:
  generalni direktor u Ministarstvu pravde zadužen za organizaciju pravosuđa,
  predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore,
  Vrhovni državni tužilac,
  predsjednik Sudskog savjeta,
  predsjednik Udruženja sudskih vještaka,
  predsjednik Advokatske komore,
  predsjednik Notarske komore,
  predsjednik Komore Javnih izvršitelja,
  predsjednik Upravnog odbora Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu,
  predsjednik Udruženja sudija i
  predsjednik Udruženja državnih tužilaca.


  Prikupljanje i obradu podataka i pripremu izvještaja nadležnih organa, kao i druge administrativno-tehničke poslove za potrebe Savjeta vršiće Operativni tim u sastavu:
  1. Momir Jauković, Ministarstvo pravde, predsjednik;
  2. Ksenija Jovićević, Vrhovni sud Crne Gore, članica;
  3. Miljan Vlaović, Vrhovno državno tužilaštvo i Udruženje tužilaca Crne Gore, član;
  4. Miroslava Raičević, Sekretarijat Sudskog savjeta, članica;
  5. Tatjana Savković, Sekretarijat Tužilačkog savjeta, članica;
  6. Maja Milošević, Centar za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, članica;
  7. Evica Durutović, Udruženje sudija Crne Gore, članica;
  8. Zoran Jovetić, Advokatska komora Crne Gore, član;
  9. Igor Stijović, Notarska komora Crne Gore, član;
  10. Marija Kljajević, Komora javnih izvršitelja Crne Gore, članica;
  11. Marko Lakić, Udruženje sudskih vještaka Crne Gore, član;
  12. Nataša Novaković, Ministarstvo pravde, članica;
  13. Ognjen Mitrović, Ministarstvo pravde, član;
  14. Biljana Vuksanović, Ministarstvo pravde, sekretarka.


  Zadaci Operativnog tima su:
  - prikupljanje i obrađivanje podataka nadležnih institucija u vezi sa realizacijom aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa;
  - pripremanje godišnjeg izvještaja o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Strategije reforme pravosuđa;
  - obavljanje drugih administrativno-tehničkih poslova.


  Kako je u Operativnim ciljevima vezano za sudske vještake navedeno unapređenje sistema funkcionisanja, efikasnosti i odgovornosti sudskih vještaka kroz sledeće aktivnosti:
  5.6.1 Dalje razvijati sistem sudskih vještaka u pravcu ponovnog i novog postavljenja sudskih vještaka za određene struke;
  5.6.2 Izvršiti analizu noramtivnih okvira za utvrđivanje etičke/disciplinske odgovornosti sudskih vještaka sa preporukama (5.000,00 € Donatorska sredstva);
  5.6.3 Implementirati preporuke iz Analize normativnih okvira za utvrđivanje etičke/disciplinkse odgovornosti sudskih vještaka;
  5.6.4 Sprovoditi obuke sudskih vještaka o standardima etike i profesionalnog ponašanja (7.000,00 € Donatorska sredstva);
  5.6.5 Pratiti sprovođenje postupaka za utvrđivanje etičke odgovornosti sudskih vještaka;
  5.6.6 Sprovoditi kontinuirane edukacije sudskih vještaka;
  5.6.7 Jačanje stručnih kapaciteta Udruženja sudskih vještaka u pogledu praćenja kvaliteta rada sudskih vještaka i njihove odgovornosti;
  u Udruženju sudskih vještaka ćemo u narednom periodu organizovati nekoliko radnih sastanaka u cilju bolje implementacije i realizacije Akcionog plana.


  Smatramo da je ovo velika prilika kako za samo Udruženje sudskih vještaka, za koje je planirano da se tokom realizacije Strategije reforme pravosuđa 2019-2022 transformiše u Komoru sudskih vještaka, tako i za svakog sudskog vještaka pojedinačno.

  S tim u vezi, pozivamo sve zainteresovane koleginice i kolege da se pridruže radnim sastancima koje ćemo organizovati u narednom periodu.

  Kako bi Vas obavještavali o terminima radnih sastanaka potrebno je da na e-mail info@usvcg.me pošaljete sledeće Vaše podatke:
  - ime i prezime
  - struku
  - e-mail za kontakt
  - broj telefona za kontakt
  - kada ste poslednji put imenovani za sudskog vještaka (tačan datum)
  - kada ste poslednji put uplatili članarinu za Udruženje sudskih vještaka (godina)
  *** Subject: Prijava za radne sastanke ***

  U nadi da ćemo iskoristiti aktivnosti planirane za naredni period u cilju ojačavanja položaja sudskih vještaka unaprijed se radujemo Vašim prijavama.


  Srdačan pozdrav,

  Nebojša Kavarić
  Predsjednik USVCG

   
 • 25.01.2018

  Predlog Statuta USVCG

  Poštovani članovi USVCG,
  nakon javne rasprave koja je počela javnim pozivom na sajtu USVCG juna 2017 i tokom koje je pristigao veliki broj predloga, koji su u najvećem dijelu inkorporirani u izmjenama i dopunama Statuta, objavljujemo konačnu verziju predloga za Skupštinu USVCG.


   

  Predsjednik USVCG

  Doc.dr Nebojša Kavarić

 • SUDSKIM VJEŠTACIMA , ČLANOVIMA UDRUŽENJA SUDSKIH VJEŠTAKA CRNE GORE
   

  U cilju usaglašavanja Statuta sa odredbama Zakona o sudskim vjestacima, kao i Zakona o nevladinim organizacijama, u junu 2017.  godine pokrenuta je aktivnost na izmjenama i dopunama normativnih akata Udruženja i upućen, preko sajta Udruženja, javni poziv za dostavljanje primjedbi i sugestija .
  Te aktivnosti su se odvijale do 15. septembra .
  U skladu sa datim inicijativama od strane članstva i ekseprata koji prate oblast vještačenja, predsjednik Udruženja je formirao stručni tim koji je koordinirao aktivnosti na izmjeni u dopuni Statuta.

  Nakon višemjesečnih aktivnosti stručni tim je sačinio Predlog izmjena i dopuna statuta usaglašenog sa zakonskim propisma - Zakon o sudskim vještacima i Zakon o nevladinim organizacijama.
  Ovim putem vas pozivamo da date svoje primejdbe i sugestije na tekst Predloga satuta u roku od 10 dana - 25. janaur 2018.

  Svim sudskim vještacima i članovima Udruženja sudskih vještaka želim dobro zdravlje, sreću  i uspjehe u 2018. godini.

  Predlog izmjena i dopuna statuta

  Predsjednik Udruženja,

  Doc.dr sci Nebojša Kavarić

  .

 • Realizovana edukacija sudskih vještaka u periodu od 16 - 17 novembra 2017 godine
   
  U skladu sa zakonskim pravom i obavezom (Zakon o sudskim vještacima od 2016 godine), na osnovu odluka Izvršnog odbora Udružnja sudskih vještaka Crne Gore (u daljem tekstu USVCG), na osnovu Memoranduma o saradnji sa Centrom za obuku zapošljenih u sudstvu i državnom tužilaštvu, uspješno je realizovan seminar dvodnevne edukacije sudskih vještaka.
  Edukaciju je pratilo 19 polaznika, među kojima su bili sudski vještaci različitih struka, kao i polaznici koji se spremaju da postanu sudski vještaci u narednom periodu.
  Obuka je imala dvije cjeline:
  Prva cjelina je tretirala pravne aspekte vještačenja. Predavači su bile: sutkinja Nevenka Popović i tužiteljka Snežana Šišević.
  Druga cjelina je tretirala stručne aspekte vještačenja. Predavači su bili:
  - medicina, Prof.dr Dragana Čukić,
  - graditeljstvo, mr.sc. Dragan Žarković,
  - saobraćaj, mr.sc. Milenko Čabarkapa,
  - ekonomija, Prof.dr Zoran Todorović,
  Slušaoci su se veoma pohvalno izrazili o održanom seminaru, zahtijevajući da ovakvih seminara bude više i da se oni po mogućnosti organizuju neradnim danima
 • Posjeta i učešće na V Međunarodnom Kongresu sudskih vještaka i procjenitelja Hrvatske, održanog od 03 - 05 novembra 2017 godine, u Zagrebu
   
  Nakon uspješno organizovanog Drugog Kongresa Sudskih vještaka Crne Gore, Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja sudskih vještaka Crne Gore mr.sc. Dragan Žarković i Predsjednica Nadzornog odbora Udruženja sudskih vještaka Crne Gore mr.sc. Sanja Radović, su učestvovali na V međunarodnom Kongresu sudskih vještaka i procjenitelja Hrvatske. V Kongres je održan u hotel Westin Zagrebu. Pored unaprjeđenja bilaterarne saradnje, pozdrava učesnika na otvaranju V Kongresa u ime Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, korisne razmjene iskustava, na Kongresu je mr.sc. Dragan Žarković, dipl.ing.građ. predstavio rad sa temom: “Metodologija i forma u izradi Nalaza i mišljenja sudskih vještaka, za tehničke struke”. Naši predstavnici su posjetu Kongresu realizovali bez korištenja sredstava Udruženja sudskih vještaka Crne Gore.


 • MEDIJI

 •  
  Počeo drugi Kongres Udruženja sudskih vještaka Crne Gore
   
  Drugi Kongres Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, počeo je u petak, 20.10.2017.godine, u Bečićima, pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde i trajaće do subote, 21.10.2017.godine.
  Kongres je međunarodnog karaktera i okupio je preko stotinu predstavnika Udruženja sudskih vještaka iz okruženja, a plenarni predavači su najeminentniji stručnjaci u ovoj oblasti iz zemlje, regiona i SAD.
  U uvodnom dijelu učesnicima su se obratili doc.dr Nebojša Kavarić, predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, Đurđina Ivanović, zamjenica Vrhovnog državnog tužioca, Marijana Laković Drašković, Stanka Vučinić, zamjenica predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore i generalna direktorica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde.
  Pozdravljajući goste predsjednik Udruženja doc.dr Nebojša Kavarić je naveo da u Crnoj Gori ima preko 1000 sudskih vještaka najraličitijih profila koji sa obrazovnim i stručnim institucijama, kojma se povjerava u odredjenim slučajevima vještačenje, predstvaljaju značajan faktor u realizaciji propisa koji regulišu oblast pravosudja i doprinose njegovoj efikasanosti i dosljednoj primjeni odredbi koje se odnose na obavezu pravednog donošenja sudskih odluka kao svetog cilja pravosudnog sistema. U tom procesu, kako je kazao, je nezaobilazna funkcija vjestačenja i podrazumijeva i veliku odgovornost i obaveze vještaka, posebno na planu postovanja etičkih načela i principa i stalnog stručnog usavršanja i praćenja savremenih trendova u naučnim oblasima kojima pripadaju .
  Sudski vještaci, prije svega, moraju biti svjesni svoje velike odgovornosti koje imaju u sudskom postupku, tim više što praksa sudova pokazuje da se vrlo rijetko događa, da sud ide protivno nalazu i mišljenju vještaka od kojeg je zatražio pomoć u utvrđivanju pojedine činjenice. Nasuprot tome, postoji i velika odgovornost suda da u težnji ka pravilnoj primjeni materijalnog prava odredi predmet i obim vještačenja. U skladu sa navedenim, uloga dokaza u vještačenjima u sudskom postupku je gotovo od neprocjenjivog značenja.
  Kongres je organizovan kroz plenarna predavanja, usmene prezentacije, poster prezentacije, s krajnjim ciljem da se, u konstruktivnoj atmosferi, na bazi naučno- stručnih znanja i priznatih metodologija nastavi uspješna saradnja sa sudovodima, tužilaštvima, notarima, izvršiteljima, adovokatima i time doprinose efiksanijim i pravednijm sudskim odlukama i primjeni pravnih propisa.
  Budući da je funkcionisanje pravosudnog i tužlačkog sistema u funkcionalnoj zavisnosti od nalaza i mišljenja vještaka kao dokaznog sredstva, na Kongresu su zastupljene sve oblasti vještačenja. Tokom prvog dana skupa svi učesnici su saglasni da se unaprjeđenjem znanja vještaka značajno unapređuje pravosuđe u cjelini, a samim tim i Crna Gora kao država, koja je nadomak članstva u EU. Konstatovano je da će u budućnosti, samo vještaci sa licencom (koji prate standarde EU) moći će da se bave vještačenjem.
  Udruženje sudskih vještaka Crne Gore je osnovano 2000. godine, a prvi Zakon o sudskim vještacima je donijet 2004. godine, zahvaljujući grupi entuzijasta, koji i danas značajno doprinose unaprjeđenju rada sudskih vještaka u Crnoj Gori. Udruženje sudskih vještaka ima posebnu privilegiju u Zakonu o sudskim vještacima iz 2004. godine, kao i u novom zakonu iz 2016. godine, u kojem je definisano kao asocijacija koja okuplja, organizuje i edukuje vještake Crne Gore. Od osnivanja do danas Udruženje sudskih vještaka Crne Gore imalo je i danas ima značjanu ulogu u sudskim i tužilačkim postupcima. Svojim aktivnostima Udruženje teži da vještačenje, kao i funkcija vještaka budu egzaktan, empirijski rad, oslobođen subjektivnosti i pristranosti.
 • U organizaciji Centra za obuku zaposlenih u pravosuđu i državnom tužilaštvu 02. i 03. oktobra 2017. godine, u hotelu CentreVille je održana edukacija za sudije, na kojoj je Predsjednik IO USVCG mr.sc Dragan Žarković održao predavanje na temu:

  "Značaj precizno definisanog zadataka sudskom vještaku, na kvalitet Nalaza i mišljenja"

 • Radna posjeta Komori sudskih vještaka Makedonije

  U okviru međunarodnih aktivnosti Predsjednik Doc.dr Nebojša Kavarić i Predsjednik IO mr.sc Dragan Žarković su u periodu od 22-23 septembra bili u radnoj posjeti Komori sudskih vještaka Makedonije. Razmijenjena su mišljenja i iskustva u radu i organizaciji nacionalnih asocijacija vještaka Crne Gore i Makedonije i dogovoreni budući susreti i buduća saradnja na bilateralnom kao i reginalnom planu. Predsjednik Komore sudskih vještaka Makedonije Dr Vase Donevski sa saradnicima su najavili dolazak na predstojeći Drugi Kongres sudskih vještaka CG.

 • Kavarić: Funkcionisanje pravosuđa zavisi od nalaza sudskih vještaka

  “USVCG ima posebnu privilegiju u Zakonu o sudskim vještacima iz 2004. godine, kao i u novom zakonu iz 2016. godine, u kojem je definisano kao asocijacija koja okuplja, organizuje i edukuje vještake Crne Gore”, kazao je Kavarić agenciji MINA

  Više

 • Udruženje sudskih vještaka Crne Gore, organizovalo je 29.05.2017. godine u hotelu 'Hilton' u Podgorici, Konferenciju sudskih vještaka pod nazivom:

  “ULOGA I ZNAČAJ SUDSKIH VJEŠTAKA U AMBIJENTU NOVOG ZAKONA O SUDSKIM VJEŠTACIMA“

  Konferenciju je otvorio i predsjedavao predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, dr Nebojša Kavarić. Prisutnima, su se obratili i gđa. Vesna Medenica – predsjednica Vrhovnog suda, gdin.Ivica Stanković - vrhovni državni tužilac, gđa Marijana Drašković Laković – pomoćnica ministra pravde, gđa Nataša Sekulović - sudinica Privrednog suda Crne Gore i gdin. Zdravko Begović - predsjednik Advokatske komore Crne Gore. Svi učesnici su izrazili uvjerenje da je sudsko vještačenje od izuzetnog značaja za efikasnost i pravednost u donošenju sudskih odluka u Crnoj Gori a dali su i snažnu podršku daljem unapređenju rada Udruženja sudskih vještaka i statusa sudskih vještaka u Crnoj Gori.

  Galerija

 • Dana 13.03.2017.godine na elektronskoj sjednici Izvršnog odbora Udruženja sudskih vjestaka u kojoj je učestvovalo 9 od ukupno 11 članova odbora, jednoglasno je usvojen novi

  Logo Udruženja

  Logo je poklon autora, Dr Nebojše Kavarića, ljekara i slikara, predsjednika Udruženja u ovom mandatu. Ova odluka će na sledećoj redovnoj sjednici IO, trećoj po redu ove godine, zakazanoj za 21.03.217.detaljno biti predstavljena i konstatovana.